Norjalaista surrealismia roolipelin muodossa

TIEDOTE: Norjalaista surrealismia roolipelin muodossa

JULKAISUVAPAA HETI

Pohjoismaisen roolipelaamisen seura ry julkaisee tänä kesänä suomeksi surrealistisen norjalaisen roolipeliteoksen Itran kaupunki. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa julkaistaan käännösroolipeli, jonka alkukieli on jokin muu kuin englanti.

Itran kaupunki uudistaa roolipelaamisen ilmaisumuotoa. Peli sijoittuu surrealistiseen, 20-luvun tunnelmista ammentavaan kaupunkiin, jossa liikkuu mystisiä salapoliiseita, outoja ihmiseläimiä, kohtalokkaita naisia ja maan alla asuvan Konejumalan agentteja. Roolipeleillä on tapana rakentaa aiemman roolipelaamisen perinteen varaan, mutta Itran kaupungin sukupuu on paljon sekalaisempi: mukana on surrealismia, futurismia ja jopa norjalaisia lastenkirjoja.

Itran kaupungin takana ovat Ole Peder Giæver ja Martin Bull Gudmundsen. Giæver on pelannut roolipelejä kymmenvuotiaasta asti. Hän työskentelee toimittajana norjalaisessa nettilehdessä ABC Nyheter. Gudmundsen opiskelee psykologiaa Oslon yliopistossa.

Pelin syntytarina on roolipeliksi poikkeuksellinen. Se sai alkunsa Giæverin, automaattikirjoituksesta (tämä siementeksti löytyy pelikirjan lopusta). “Kerroin Martinille tekemästäni automaattikirjoituksesta ja näkemyksestäni roolipelistä, joka sijoittuisi tähän outoon, surrealistiseen 20-lukulaiseen kaupunkiin. Hän halusi mukaan.”

Kuten monille roolipelaajille, oman pelin tekeminen oli Giæverille lapsuudenunelma, yksi niistä asioista, jotka täytyy saada elämässä aikaan. “Muut olivat matkustaminen, naisseikkailut, lehtimieheksi ryhtyminen ja erinäiset kokeilut.”

Itran kaupungin visuaalinen ilme on tärkeä osa kokonaisuutta. Koko teoksen on kuvittanut kuuluisa norjalainen lastenkirjakuvittaja Thore Hansen. Tietty alakulttuuri-ilme on roolipelikirjoille ominaista, mutta Itran kaupunki murtaa tiensä ulos tuosta ghetosta.

Pohjoismaisen roolipelaamisen seura ry on perustettu edistämään pohjoismaista roolipelikulttuuria Suomessa. Pohjoismaissa on maailman edistynein roolipeliskene. Tanskassa on eniten pelaajia väkilukuun nähden, Suomessa roolipelit ovat valtakunnallisesti arvostetumpia kuin missään muualla ja Norjassa ja Ruotsissa tehdään maailman näyttävimmät taidepelit. Yhdityksen tehtävänä on purkaa muureja eri Pohjoismaiden välillä ja myös ajaa suomalaisen pelisuunnittelun asiaa ulkomailla. Tänä vuonna seura julkaisee myös kotimaisen pingviinejä, sankaruutta ja filosofiaa käsittelevän roolipelin Ikuisuuden laakso.

Itran kaupunki ja Ikuisuuden laakso julkaistaan roolipelifestivaali Ropeconissa 31.7.2009. Ropecon järjestetetään Espoon Dipolissa 31.7.-2.8. Tapahtumassa julkaistaan myös merirosvopeli Hounds of the Sea ja yliluonnollinen etsiväpeli E.N.O.C. – Operaatio Eisenburg, joten suomalainen roolipelikustantaminen elää nyt kulta-aikaansa. Ropecon on Euroopan suurin itsenäinen roolipelitapahtuma, johon odotetaan kolmen päivän aikana saapuvan yhteensä noin kymmenentuhatta kävijää.

Haastattelupyynnöt ja lisätietoja: Mike Pohjola, p. 050 523 83 99, email mikepohjola@gmail.com

Pohjoismaisen roolipelaamisen seura ry verkossa: www.nordicrpg.fi
(Myös pressikuvat!)

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>