Unelma Keltaisesta kuninkaasta

fastavalkannet.indd

Jumalten hallitsema fantasiamaailma murenee, mutta onko se välttämättä paha asia? Millaista on olla ylipainoinen nyky-yhteiskunnassa? Mikä on se kammottava asia, joka tapahtuu työkaluvajassa?

Tanskalaisen roolipelitapahtuma Fastavalin kilpailusarjan pelejä on usein luonnehdittu maailman parhaiksi lyhyiksi roolipeleiksi. Pieniä poikkeuksia lukuunottamatta niiden pelaaminen on kuitenkin jäänyt tanskantaitoisten riemuksi.

Teoksen Unelma Keltaisesta kuninkaasta ja muita tanskalaisia roolipelejä myötä Fastavalin kilpailusarjan kovimmat voittajat ja parhaat pelit julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa kirjana, ja vieläpä suomen kielellä.

Pelejä on yhteensä kaksitoista, fantasiasta realismiin ja kepeästä iloittelusta kauhuun.

Unelma Keltaisesta kuninkaasta

ja muita tanskalaisia roolipelejä

Roolipelikokoelma

Toimittaneet: Kristoffer Apollo, Juhana Pettersson ja Tobias Wrigstad

Kääntäjä: Eeva-Liisa Järvinen

Ulkoasu: Tommi Kovala

Julkaisija: Pohjoismaisen roolipelaamisen seura ry

Sivumäärä: 490

Kovat kannet, kokonaan väreissä

Julkaisupäivä: 29.7.2011

Pelit

Kirja sisältää 12 yhden illan roolipeliä:

Arkki

Suunnittelija: Alex Uth

Kuvitus: Joel Sammallahti

Arkki kertoo jumalankaltaisista olennoista, jotka hallitsevat suvereenisti omia fantasiavaltakuntiaan. Heidän maailmaansa uhkaa tuho ja hävitys, mutta onko se lopulta huono juttu?

Lataa handoutit

Felician tarina

Suunnittelija: Sanne Flamant Harder

Kuvitus: Maria Manner

Felicia on tavallinen nuori nainen, joka ei muista menneisyydestään paljon mitään. Eräänä päivänä tarinankertoja laittaa ilmoituksen lehteen, ja siitä alkaa matka salaperäiseen Môtin maahan ja myös Felician menneisyyteen.

Lataa handoutit

Kesäyön kertomus

Suunnittelija: Martin Svendsen

Kuvitus: Aura Ijäs

Puolituisten pyhässä omenalehdossa vietetään häitä, mutta sulhaskaan ei ole vielä selvillä. Tilanne pahenee entisestään, kun leppoisat juhlat muuttuvat murhamysteeriksi.

Lataa handoutit

Slaaraphenland

Suunnittelijat: Kristoffer Rudkjær ja Anders Frost Bertelsen

Kuvitus: Joel Sammallahti

Neljä nuorukaista saavat tarpeekseen ainaisesta vilusta ja nälästä. He hylkäävät kylänsä ja lähtevät kohti tarunhohtoista yltäkylläisyyden maata, Slaaraphenlandia. Mukana kuuluisa kakkumekaniikka.

Lataa handoutit

Matka

Suunnittelija: Fredrik Åkerlind

Kuvitus: Joona Pettersson

Isä, äiti ja tytär koettavat selvitä kuolleessa maailmassa. Muukalainen antaa heille toivoa, mutta tässä tarinassa on turha odottaa onnellisia loppuja. Pelin innoittajana toimii Cormac McCarthyn romaani Tie.

Lataa handoutit

Vasenin tie

Suunnittelija: Mikkel Bækgaard

Kuvitus: Esa Pitkänen

Arkirealistinen kauhupeli, jossa ei koskaan katsota sinne, minne on liian kauheaa katsoa. Pesukoneenkorjaaja hoitaa arkisia askareitaan ja pizzaakin on tulossa, mutta mitä pienelle Zenia-tytölle on tapahtunut?

Lataa handoutit

Läskit lakoon

Suunnittelija: Fredrik Berg Østgaard

Kuvitus: Alija

Onko hauskaa olla lihava? Se riippuu sekä itsestä että ympärillä olevista ihmisistä. Paljon keskustelua herättänyt Läskit lakoon on peli, joka paneutuu siihen miten ylipainoisia kohdellaan yhteiskunnassamme.

Unelma Keltaisesta kuninkaasta

Suunnittelija: Jacob Schmidt-Madsen

Teatteriryhmä ryhtyy tekemään elokuvaa vanhan Keltainen kuningas -näytelmän perusteella. Kaikki Cthulhunsa tuntevat tietävät, ettei siitä seuraa mitään hyvää.

Lataa handoutit

Guernica

Suunnittelija: Klaus Meier Olsen

Espanjan sisällissodassa kukoistaa rakkaus ja kuolema, idealismi ja kyynisyys. Peli on kolmiodraama, joka kulminoituu Picassoakin inspiroineeseen Guernican pommitukseen.

Lataa handoutit

Monogamiaa

Suunnittelija: Morten Jaeger

Kuvat: Katri Lassila

Joukko teatterikoululaisia pyrkii kuuluisan ohjaajan uusimpaan tuotantoon. Näyttelijän ja roolin raja alkaa hämärtyä, eikä ohjaajakaan ole hakijoidensa traumojen hyödyntämisen yläpuolella.

Lataa handoutit

Memoratorio: Mukava paikka

Suunnittelijat: Monica Hjort Traxl ja Morten Greis Petersen

Kuvat: Katri Lassila

Visuaalinen synestesia on psykologinen vaiva, jossa jokainen sana muuttuu kuvaksi. Sana norsu ilmenee norsun kuvana. Vaivasta parannutaan Memoratoriossa, huoneessa jossa jokainen sana vie kohti trauman alkulähdettä.

Lataa handoutit

Turnajaiset

Suunnittelijat: Morten Hougaard, Kristoffer Rudkjær ja Anders Frost Bertelsen

Kuvat: Tommi Kovala ja Magnus Udbjørg

Turnajaiset ovat tilaisuus, jossa tarinat kohtaavat. Vanha kauppias miettii perimysjärjestystä. Ruhtinaan pitäisi naittaa leskeksi jäänyt sisko. Rosvoritari haikailee mahdotonta rakkautta. Joka kierroksella turnajaisissa putoaa yksi pois.

Lataa handoutit

Tuki

Kirja tehtiin Norden – Pohjoismaisen kulttuuripisteen tuella.

KKN-cmyk-fi

Comments ( 6 )

 1. Ropecon 2011 « Roolipelitiedotus
  [...] etu- ja jälkikäteen kohistu peli oli Slaaraphenland. Kyseessä oli eräs Unelma keltaisesta kuninkaasta -kokoelmassa julkaistu tanskalainen peli, jossa köyhät talonpojat tekevät matkaa keisarikunnan [...]
 2. Uudet kotimaiset roolipelit « Roolipelitiedotus
  [...] Unelma keltaisesta kuninkaasta ja muita tanskalaisia roolipelejä Julkaisija: Pohjoismaisen roolipelaamisen seura Mikä: roolipeliantologia Kuvaus: Fastaval-tapahtumien parhaat pelit yksissä kansissa ja selvällä suomenkielellä. Kaksitoista rajoja rikkovaa kertapeliä, jotka eivät jätä ketään kylmäksi. Tilaukset: jlp (miukumauku tähän) iki.fi [...]
 3. The Dream of a King and other tales
 | Playground Magazine
  [...] Book page (In Finnish, English with Google Translate). Illustration: By Joel Sammallahti, from the cover of [...]
 4. Fastaval, Mark Rein-Hagen, Bona the Robot! | Musta tuntuu
  […] published a collection of these scenarios translated into Finnish a few years ago, called Unelma keltaisesta kuninkaasta ja muita tanskalaisia roolipelejä (A Dream of a King in Yellow, and other Danish roleplaying games. Edited by Kristoffer Apollo, […]
 5. Fastaval, Mark Rein-Hagen, Bona the Robot! | Beyond the World
  […] published a collection of these scenarios translated into Finnish a few years ago, called Unelma keltaisesta kuninkaasta ja muita tanskalaisia roolipelejä (A Dream of a King in Yellow, and other Danish roleplaying games. Edited by Kristoffer Apollo, […]
 6. Jeeppi-pelejä teatterikurssina | Efemeros
  […] lukenut Unelma Keltaisesta kuninkaasta -pelikokoelman, tutustunut jeeppipelien sivustoon ja hyllystäni löytyi muutamia muita pelejä, jotka sopisivat […]

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>